Koliki je vaš karbonski otisak?

Nadokandite za svoj otisak projektima sa niskom emisijom ugljen dioksida

IZRAČUNAJ SVOJ UTICAJ NA KLIMU

Svi moramo uticati na klimatske promjene. Naše djelovanje - kako se krećemo, kako koristimo energiju, način ishrane i životni stil utiču na klimu. Poslušajte sopstveni glas ekologa i postanite svjestni svog ličnog uticaja na životnu sredinu - smanjite svoj  karbonski otisak i pridružite se globalnoj klimatskoj akciji.

Svoj karbonski utisak možete procijeniti pomoću našeg KALKULATORA KARBONSKOG OTISKA.

Naši projekti

Kroz inicijativu prijatelji divlje ljepote Crne Gore stvorili smo dobrovoljni program smanjenja karbonskog otiska koji podržavaju očuvanje i obnovu životne sredine i ekosistema. Naši turistički projekti doprinose održivom razvoju lokalnih zajednica i prirode, kroz otvaranje novih radnih mjesta, zdravlje, dobrobit ljudi i zaštitu biološke raznolikosti.

Jednostavan vodič za zeleni stil života 

 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, počeli su kampanju Smanji svoj štetan uticaj kojom nudimo mogućnost turistima da smanje svoj karbonski otisak, tako što će donirati u razvoj održivog turizma u Crnoj Gori. U svijetu se to naziva ,,šeme kompenzacije’’ i sve je ustaljenija praksa da za negativne efekte svog putovanja (emisije ugljen dioksida koje turisti proizvode svojim načinom prevoza i boravkom), turisti doniraju za razvoj projekata u nerazvijenim zemljama svijeta. Naša kampanja Smanji svoj štetan uticaj omogućava pojedincima i kompanijama da ulažu u projekte zaštite životne sredine u Crnoj Gori. Ovi projekti zamišljeni su tako da smanjuju buduće emisije štetnih gasova, odnosno imaju niži karbonski otisak.